Maanantai 18.1.
Illallinen:
PAISTETUT MUIKUT + perunamuusi (Itse asiassa tämä oli jo sunnuntain ruoka, kun kaupasta löytyi Pihlajaveden ihanaa muikkua. Oikeasti syön itse maanantaina Krapin loistavaa blinipöytää...).
(3-4 annosta)
perattuja muikkuja 500 g
suolaa 1 tl
valkopippuria 3/4 tl
ruisjauhoja noin 1 dl
voita paistamiseen
Huuhdo ja valuta muikut hyvin. Sekoita suola ja valkopippuri ruisjauhoihin ja pyörittele muikut jauhoseoksessa. Sulata voi pannulla ja paista 1-2 minuuttia molemmin puolin.
PERUNAMUUSI
8 jauhoista perunaa
maitoa noin 5 dl
suolaa 2 tl
Kuori perunat ja paloittele ne. Keitä ne (yli)kypsiksi (noin 20 minuuttia). Kaada keitinvesi pois. Lisää suola ja maito ja vatkaa perunat muusiksi sähkövatkaimella.
Tiistai 19.1.
Illallinen:
PASTA BOLOGNESE + spagetti (6 annosta)
pekonia 170 g
sipulia 2
valkosipulinkynttä 2
jauhelihaa 400 g
tomaattimurskaa 500 g
tomaattipyreetä 70 g
ketsuppia 4 rkl
sinappia 1 rkl
lihaliemikuutio
mustapippuria ½ tl
sokeria 1 tl
kuivattua basilikaa 2 rkl
(parmesaania)
Kuutio pekoni, kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Ruskista pekoni kuumalla pannulla, lisää jauheliha. Paista kypsäksi. Lisää sipuli ja valkosipuli ja paista enää noin minuutti. Lisää loput aineet ja anna hautua kannen alla noin 45 minuuttia (hauduttaminen on kastikkeen juju!). Tarjoa spagetin ja halutessasi juustoraasteen kanssa.
Keskiviikko 20.1.
Illallinen:
SAVUKALASALAATTI (tää on yks mun suosikeista!)
(4 annosta)
savukalaa 200 g
keitettyjä perunoita 4
sipuli
herkkukurkkuja 2
keitettyjä munia 3
jäävuorisalaattia noin puoli kerää
Paloittele kala, viipaloi perunat ja kananmunat. Hienonna sipuli ja kuutioi kurkut. Leikkaa salaatti suikaleiksi. Laita kaikki tarjoiluastiaan ja sekoita. Maistuu ruisleivän kanssa loistavasti!
Torstai 21.1.
Illallinen:
JAUHELIHAKEITTO (nopea ja helppo!)
(4 annosta)
jauhelihaa 300 g
sipuli
vettä 1 l
maustepippureita 5
laakerinlehti
valkopippuria ripaus
lihaliemikuutioita 2
perunoita 5
keittojuureksi 1 pss
(halutessasi persiljaa)
Ruskista jauheliha ja sipuli. Laita jauheliha kattilaan ja lisää vesi, mausteet, lihaliemikuutiot ja paloitellut perunat. Keitä 10 minuuttia. Lisää keittojuurekset ja keitä taas noin 10 minuuttia. Päälle voit halutessasi ripotella persiljasilppua.
Perjantai 22.1.
Illallinen:
MEKSIKOLAINEN SUKLAAKANA (välillä jotain pikkusen erilaista)
(4 annosta)
punaisia tuoreita chilejä 2
sipuli
valkosipulinkynsiä 2
tomaatteja 2
seesaminsiemeniä 1 rkl
manteleita 1½ dl
rusinoita ½ dl
jauhettua neilikkaa 1/4 tl
kanelia 1/4 tl
jauhettua korianteria 1/4 tl
(vettä 1 rkl)
öljyä 3 rkl
kiehuvaa vettä 2½ dl
kanaliemikuutiosta ½
tummaa suklaata 25 g
broilerin rintaleikkeitä 4
suolaa ja pippuria
Poista chilistä siemenet ja paloittele palot. Muista, ettet koske chilisillä käsillä silmiäsi!!! Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipulinkynnet. Soseuta chili, sipuli, valkosipuli, tomaatit, seesaminsiemenet, mantelit, rusinat ja mausteet tehosekoittimessa keskenään (voit samalla kuunnella iki-ihanaa Tehosekoitinta ). Lisää tarvittaessa vähän vettä, niin seos pehmenee. Kuumenna öljy kasarissa, paista sosetta sekoitellen 10 minuuttia. Lisää vesi, kanaliemikuutio ja suklaa ja keitä miedolla lämmöllä ilman kantta 45 minuuttia. Kastikkeen kuuluu olla paksua! Paista broilerin rintaleikkeet paistinpannulla kypsiksi, mausta suolalla ja pippurilla. Kaada suklaakastike päälle ja tarjoa heti riisin ja salaatin kanssa. Kokeile ja hämmästy!
Lauantai 23.1.
Lounas:
KAALIPATA (jos tykkää kaalista, tykkää tästä!)
(4 annosta)
keräkaalia 500 g
jauhelihaa 400 g
sipulia 2
valkosipulinkynsiä 2-4
öljyä 1 rkl
makeaa chilikastiketta 3-4 rkl
soijakastiketta 3-4 rkl
(suolaa, mustapippuria)
Suikaloi kaali. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Ruskista sipuli padassa, lisää jauheliha ja ruskista se. Lisää pataan kaali ja valkosipuli ja kääntele niitä hetki padassa. Lisää maustekastikkeet ja hauduta pataa 5-10 minuuttia.
Illallinen:
LOHIKIUSAUS
valmiiksi marinoituja lohisuikaleita 600 g
jauhoista perunaa n. 8 kpl
sipuli
ruokakermaa 4 dl
creme bonjour (valkosipuli+yrtit)
suolaa 1 tl
rouhittua mustapippuria ½ tl
Ruskista lohisuikaleet pannulla. Kuori ja suikaloi perunat ja sipuli. Laita voideltuun uunivuokaan puolet perunoista, kalasuikaleet, sipulit ja päälle loput perunat. Sekoita ruokakermaan creme bonjour ja mausteet. Kaada kerma tasaisesti perunoiden päälle. Anna hautua uunissa 200 asteessa noin 1½ tuntia. Anna kiusauksen vetäytyä noin 10 minuuttia ennen tarjoilua.
Sunnuntai 24.1.
Lounas:
KANAKEITTO
valmiiksi marinoituja kanasuikaleita 650 g
perunoita 5
sipuli
vettä 1, 75 l
kanaliemikuutioita 3
kasvissuikaleita 2 pss
(Koskenlaskija-juustoa 1,5 pkt)
Ruskista kanasuikaleet pannussa. Laita vesi kiehumaan ja sinne kanaliemikuutiot. Lisää liemeen sipuli. Laita kuutioidut perunat veteen ja keitä noin 10 minuuttia. Lisää jäiset kasvissuikalepussit ja keitä noin 10 minuuttia. Lisää vielä kanasuikaleet ja anna hautua 5 minuuttia. Halutessasi sulata keittoon Koskenlaskija-juusto (tulee todella hyvää - ei tietenkään ole sitten yhtä kevyttä ). Vinkkinä myös lapsiperheille: Kun kuutioit perunat aika pieniksi, ne jostain syystä maistuvat lapsille paremmin, kuin "SELKEÄT" perunanpalat...
Illallinen:
LIHAMUREKE + perunat
(6 annosta)
kermaviiliä 2dl
kananmuna
korppujauhoja ½ dl
sipuli
suolaa 1 tl
yrttimausteseosta 1 tl
mustapippurirouhetta ½ tl
pekonia 170 g
jauhelihaa 800 g
Lisäksi:
Punasipulia 3-4
hunajaa 3 rkl
Sekoita kermaviiliin kananmuna ja korppujauhot. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää korppujauheseokseen sipuli, mausteet, kuutioitu pekoni ja jauheliha. Sekoita tasaiseksi massaksi. Muotoile seoksesta mureke uunivuokaan. Kuori ja viipaloi punasipulit. Sekoita niihin hunaja ja nosta sipulit uunivuokaan murekkeen kanssa. Paista 200 asteessa noin 50 minuuttia. Tarjoa mureke keitettyjen perunoiden kanssa.
Tälläinen viikko tällä kertaa. Rakkaudesta ruokaan. Pus !!!
Kommentit